Woningbrand familie Van Dijk

Jan van Dijk: ‘Deze ramp kan ook tot zegen zijn’

Staphorst – Een grote brand verwoestte op 19 maart voor een groot deel de woonboerderij van de familie Van Dijk in Staphorst. De familie is gemoedsbezwaard. Niet verzekerd. Een stichting uit de gemeenschap springt financieel bij.

Toen Jan van Dijk en zijn vrouw trouwden, besloten ze zich niet te verzekeren, ook niet voor brand. Dat zullen ze nu ook niet gaan doen. Leven in afhankelijkheid van God die de wereld bestuurt.

‘De Heere heeft overal een bedoeling mee. Ook met deze brand heeft Hij ons wat te zeggen. Daarom is het goed dat we hier levenslessen uit leren. Het is een heftige storm op onze levenszee. Als God er in mee mag komen in Zijn gunst, dan kan alleen deze ogenschijnlijke tegenspoed tot zegen worden. God zet ons als het ware even stil. Dit roept ook op tot bezinning. Je staat weer met beide benen op de grond. Wij zijn allemaal kwetsbare mensen, die zo vaak menen sterk te zijn. Deze brand onderstreept des te meer dat we elke dag in afhankelijkheid van Hem behoren te leven. De Heere is nog goed. Er is geen onherstelbare schade opgetreden.’

Zegen

‘Het was geen noodlot wat toesloeg, toen een vonk uit de schoorsteen het rieten dak in lichterlaaie zette. De snelle uitruk van de brandweer mocht voorkomen dat de woning helemaal afbrandde’, aldus Van Dijk. ‘Buren, kennissen en sprongen meteen bij. Dat hebben we als bijzonder fijn ervaren. De huisraad stelden ze direct veilig. Hulp kwam uit alle hoeken en gaten. Ons grote gezin kon meteen in een tijdelijk huis terecht. ‘Ook dat is niet een vanzelfsprekendheid, maar ervaren we als een zegen’, aldus Jan van Dijk.

De gelovige familie is gemoedsbezwaard. Dat betekent dat ze in afhankelijkheid van God wensen te leven en zo hun leven als het ware in handen van Hem lggen. Een verzekering zou dit vertrouwen beschamen.

Staphorst helpt Staphorst

Jan van Dijk die een goede baan heeft, kan alle kosten toch niet dragen. De Stichting Staphorst helpt Staphorst sprong bij. De plaatselijke organisatie zag vier jaar geleden het levenslicht bij een andere grote brand. Bijspringen bij rampen als mensen niet verzekerd zijn, dat doet de stichting. Mensen kunnen anoniem geld storten en dat gebeurt ook. Zodoende kon Van Dijk starten met het herstel van zijn huis. In juli hoopt het gezin de woning weer te betrekken.

De Staphorster voelt zich niet bezwaard dat de stichting hem helpt. ‘Het is vrijwillig en wie kan er op tegen zijn wanneer mensen spontaan een bijdrage willen leveren? Ook vanuit Genemuiden en en elders zijn we geholpen. Ook in natura worden we voortgeholpen. Ik wil graag iedereen bedanken. De Heere geeft dit nog, terwijl het niet vanzelfsprekend is.’